Блог

Автовиробники в Україні під гаслом «стимулювання українського автовиробництва» намагаються погіршити умови імпорту вживаних автомобілів

Автовиробники в Україні під гаслом «стимулювання українського автовиробництва» намагаються погіршити умови імпорту вживаних автомобілів

Автомобільна компанія «Богдан Моторс» передала Міністерству розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Пропозиції, які, на думку автовиробника, дозволять завантажити потужності українських автомобілебудівних підприємств, сприятимуть збільшенню надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, а також створять нові робочі місця.

Ініціативи, зокрема, стосуються змін до Податкового та Митного кодексів. Так, комплектуючі та обладнання для виробництва в Україні повинні ввозитися на пільгових умовах, а саме з нульового ставкою мита. При цьому, мито та акциз на імпорт готової продукції повинні бути збережені або навіть збільшені.


Крім того, один з найбільших українських автовиробників, виступивши з ініціативою надання пріоритетного статусу продукції вітчизняного виробництва при закупівлі за державний рахунок.

Також в «Богдан Моторс» наголошують на необхідності законодавчих змін для стимулювання попиту на екологічний транспорт, що в свою чергу призведе до покращення екологічної ситуації в мегаполісах.


Такі ініціативи «Богдан Моторс» надав в рамках підготовки до засідання, на якому буде представлений проект меморандуму по стратегії і плану розвитку на захист і розвиток промисловості, ініційованої міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофієм Милованова.


Так Милованов констатував, що в листопаді 2019 року в промисловості падіння виробництва посилилося до 7,5% ( «мінус» 5,0% до жовтня 2019), з урахуванням ефектів календарних днів - на 6,9%. У листопаді 2019 року виробництво «інвестиційних товарів» знизилося на 9,1%, «товарів проміжного споживання» - зниження на 6,8%, «споживчих товарів короткострокового використання» - зниження на 6,2% і «споживчих товарів тривалого використання» - зниження на 4,5%. За січень-листопад 2019 р кумулятивний показник промислового виробництва скоротився на 1,2% (за 10 місяців 2019 - 0,6%).


Падіння промисловості набуло системного характеру і вимагає швидких дій держави. Мінекономіки працює над підписанням меморандуму з галуззю з першочерговими кроками, стратегією і планом дій щодо захисту і розвитку промисловості; також починає працювати штаб по поточній ситуації з інфраструктурою, до якого увійдуть представник промисловості. Вже розроблено 13 напрямків - векторів дій, які будуть незабаром оприлюднені, - констатував Милованов.


Нагадаємо, що у вересні 2019 року Генеральний директор «Богдан Моторс» Віталій Старосуда заявив, що новому Уряду України необхідно звернути увагу на вітчизняний автопром, який останні роки переживає глибоку кризу. Про це він заявив, коментуючи обіцянку прем'єр-міністра Гончарука досягти зростання економіки держави на 40% протягом найближчих років.