Блог

Держмитслжуба планує криміналізвати контрабанду

Держмитслжуба планує криміналізвати контрабанду

В своєму інтервю dt.ua голова Держмитслужби Нефьодов поділився планами щодо криміналізації контрабанди.


Ми прихильники криміналізації контрабанди, і це підтримує ЄС. Наразі спілкуємося з Мін'юстом, який вважає, що треба коректно виписати текст, бо адміністративне провадження проходить значно швидше, ніж кримінальне. Кримінальне провадження дійсно йде роками. Там зовсім інші стандарти доведення. Тому є позиція, що в наших специфічних реаліях з нашими специфічними судами зміни можуть призвести до того, що на папері все виглядатиме жорсткіше (посадити, конфіскувати…), але в реальності отримаємо гірші результати. Ми не підтримуємо цієї позиції та виступаємо за криміналізацію, як це є в багатьох країнах. Але наша позиція передбачає криміналізацію з достатньо високого порогу. Якщо, приміром, Range Rover везе 1600 пачок сигарет, то треба конфіскувати, оштрафувати, забрати Range Rover і на цьому зупинитися. А не засуджувати людину на п'ять років умовного терміну. Тільки в разі, якщо везуть комерційну партію, приміром на мільйон доларів, отут уже має бути кримінальне покарання.

Ми вже підготували по криміналізації один законопроєкт. Отримали зауваження і зараз працюємо з ЄС, щоб підготувати другу ітерацію законопроєкту. Наскільки мені відомо, офіс президента підтримує таку позицію" – заявив Нефьодов.


Нагадаємо, що на даний час відповідно до Кримінального кодексу під поняття "контрабанда" підпаються лише незаконне переміщення через митний кордон культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів.


Так звана "товарна контрабанда" в свій час була вже криміналізована, однак у звязку з тривалими строками провадження по таким справам, низькою їх ефективністю в частині наповнення державного бюджету, була декриміналізована. На даний час вся "товарна контрабанда" є адміністративним правопорушенням, за яке встановлено санкції відповідно до Митного кодексу.